Villa Romana Baláca

Kalandozás a rómaiak korában, avagy időutazás Balácán… Nemesvámos mellett Balácapusztán található a Dunántúl eddig ismert legnagyobb római kori villagazdasága… Fedezze fel Ön is!

A villagazdaság tulajdonképpen egy majorság volt, egy római kori farm, ahol mezőgazdasággal és állattartással foglalkoztak. „A környéken található számos forrás biztosította a gazdaság vízellátását, legyen szó az állatok ivóvízéről, a birtok két fürdőjéről vagy a kert szökőkútjáról. A környező erdők fái szolgáltatták az alapanyagot az építkezésekhez, a különféle mesterséget űző kézműveseknek, illetve a fűtőanyagot, például téglaégető kemencékhez vagy a fürdő meleg vizének előállításához.”
A rómaiak már Kr. u. I. században megvetették lábukat Balácán. A kezdeti kis birtok a Kr. u. II-III. században hatalmas komplexummá nőtte ki magát. De minek köszönhető ez a hatalmas fejlődés? Egyesek egy itáliai lovagi rangú család beköltözésével hozzák összefüggésbe, míg mások úgy vélik, hogy egy helyi, a bennszülött elithez tartozó személy lojalitását hálálta meg Róma a birtok adományozásával. A birtok közel 9 hektáros területű központját szabálytalan trapéz alakban fallal határolták. A falakon belül az évszázadok során számos lakó- és gazdasági épület, dísz- és gazdasági udvar, valamint kert épült. A virágzást követően a villagazdaság hanyatlásnak indult annak ellenére, hogy a Kr. u. IV–V. században is van nyoma építkezésnek, átalakításnak.
Mit láthatnak most ebből a monumentális komplexumból?
„A romkert látogatható területe közel két hektár. Ezen a területen a 22 ismert kőépület közül a villagazdaság védőtetővel ellátott, közel 2000 m2-es központi épülete, három részlegesen felfalazott épület, valamint a fogadóhelyiséget és a múzeumpedagógiai foglalkoztató termet magába foglaló létesítmény látogatható. A két szárnyból álló lapidáriumban Veszprém megye római kori kőemlékeinek impozáns darabjai tekinthetők meg. A romkert többi része parkszerűen kialakított, a mediterrán környezetet a római kori fűszer- és gyógynövényeket bemutató kert teszi teljessé. A kert közepén egy antik hatású (pontos!) napóra mutatja a múló időt.” (www.balaca.hu)
A lakóház mellett még számos kőépület látható a birtokon, amelyek részben szintén lakóépületek voltak, de van itt két fürdő és számos gazdasági épület, ahol tárolták a gabonát, szorgos mesteremberek patkolták a lovakat, vagy ahol a szerszámokat tartották.

Villa Romana Baláca elérhetőségei:

Cím: 8248 Nemesvámos-Baláca
Web: balaca.hu