Templom -Tér

A Balaton Riviéra településein műemlék templomok várják a kultúra és a vallás iránt érdeklődőket.

Református templom, Alsóörs

A templom a tatárjárás után, az 1260-as években épült. Eredetileg csak egy kis szentély volt, később azonban bővítették, nyugati végébe tornyot emeltek. A templom a reformáció idején, az 1500-as évek elején került a reformátusok kezére. A 18. században cseh-boltozatot emeltek a hajó fölé és két, kőoszlopra támaszkodó karzatot is építettek. A karzatok alatt festett kazettás mennyezet látható, mely 1721-ből való. A kazetták díszítésén feltűnnek a református vallás jelképei is, mint például a sellő és a pelikán. A jelképek mellett a kazetták virág- és növénymotívumokban is gazdagok. A templomot 2000-ben külsőleg és belsőleg is felújították. A felújítás során több freskótöredék került elő, illetve egy dudásábrázolásra is rábukkantak. A karzatok aljára visszakerültek a festett fakazetták.

A templom mellől csodálatos kilátás nyílik a falura és a Balatonra. Ha már felsétáltunk a templomhoz érdemes megnézni a szomszédságában található török házat is!

Elérhetőség: Alsóörs, Templom utca 14., +36 87 789 490

Istentisztelet:
Lovason minden vasárnap délelőtt 9.30
Alsóörsön minden vasárnap délelőtt 11.00

Felsőörsi prépostsági templom

A felsőörsi prépostsági templom a környék legjelentősebb római kori épülete.
Régészeti leletek igazolják, hogy már az őskor embere is letelepedett ezen a területen. Eredetileg egy Örs nevű falu volt itt, melyet kőfejtő telepei miatt Vágó-Örs, Kővágó-Örs-nek is neveztek. A régi település kettéválásával Felörs majd Nagyörs nevet, végül pedig a maiis használatos Felsőörs nevet kapta. Az Őrsi nemzetség kezdte el építtetni a templomot, melyet családi temetkező helynek szántak. A templom védőszentjének Mária Magdolnát választották.


Elérhetőség:
Felsőörs, Dózsa tér, +36-87/446-812
Nyitva tartás: Máj 1. – aug. 31.: hétfőtől vasárnapig 10.00 – 17.00

Kövesdi templomrom Csopak

A 13. században Szent Miklós püspök tiszteletére épült templom maradványa, mely az egykori Kövesd falu ékessége volt. A templom, melynek csupán az alsó falrésze, nyugati oromfala és kőkeretes ajtaja maradt fenn feltehetően a török időkben vált romossá. A kövesdi nemesek szerették volna újjáépíteni a templomot, de erre sajnos nem kaptak engedélyt a veszprémi Káptalantól. Az 1800-as években a Kövesdi Nemesi Közbirtokosság veszi meg és javítja ki a falakat és nádtetővel látja el. A községi pásztornak lett a pajtája és bikaistálló, valamint pásztorházat is építettek mellé.

Elérhetőség: 8229 Csopak, Kossuth u. 41.

Paloznaki Katolikus templom

Paloznak egyik nevezetessége a falu központjában álló dombon magasodó katolikus templom. A gótikus stílusban épült templomot 1352-ben említik először, de valószínűleg már a 10-11. században állt a jelenlegi templom helyén egy fából ácsolt kápolna, melynek helyére a 11. században kőtemplomot emeltek. A falu lakosai a templom köré temetkeztek. A temetőt és a templomot egykor fal övezte, mely 1783-ban még állt, azóta nyomaiban látható. A jelenlegi torony egy későbbi építmény. A templom a 18. század végén nyerte el mai formáját és ekkor épült át barokk stílusban.

Elérhetőség:
8229 Paloznak, Kossuth u. 1.